Sejarah Resepi


Dulu nya, dalam tahun 1989, saya berkerja di SK Matu Baru selama 9 tahun (kerja sambilan), Tapi saya berhenti dengan sendiri nya dalam tahun 1998, dan pada tahun 2000, saya berkerja lagi di tempat DBKU, saya berhenti berkerja dalam tahun 2008 dengan sendiri nya, di sebabkan saya amat berminat dalam bidang perniagaan seperti sekarang ini. Sebelum saya berkerja dengan kerajaan di Sekolah Matu Baru, Saya ada membuka kedai saloon sendiri di kampung, Mengandam Pengantin, Facial & Mengkritin Rambut, Peniagaan saya sebagai Mengandam & Mengkriting Rambut boleh di kata kan begitu maju sekali , masa tu dalam tahun 1982-1987.
Kedai saya di angkat oleh kerajaan, bukan apa, di sebab kan kerajaan hendak membuat jalan raya,dan kerajaan telah menganti rugi sebanyak RM8,000. Saya memang berminat dalam bidang niaga ni sejak tahun 1970an lagi, Masa kecil, saya pernah berjaja Pisang Goreng,Bubur Jagung,  Jagung Rebus, Kueh Penyaram dan lain-lain Kueh Mueh, 
Tentang bagaimana saya dapat/pandai membuat Pekasam² ini, saya dan kakak saya telah di ajar oleh orang tua saya masa saya lagi berumur 9 ke 10 tahun, Kalau tak silap saya dalam tahun 1968-1969, kerna orang tua dulu² memang mengalakkan anak² mereka mesti belajar memasak,membuat itu ini, sebab kami ni perempuan kata nya. Mesti mau pandai buat apa yang orang tua buat, termasuk lah bagai mana cara hendak membuat Pekasam, Manisan, Keropok dan sebagai nya.
Dan pada tahun 1976, Saya masih ingat, masa itu Al’Marhum Governor Sarawak Tengku Hj Bujang datang kerumah kami, membawa 1 bungkus Perut ikan untuk di buat Pekasam Perut ikan,Al’Marhum memang minat makan Pekasam & Jeruk Asam Mbang. Al’Marhum  memang sering datang kerumah kami, bila ada Perut ikan dan dia juga selalu menyuruh orang tua saya membuat Biji Buah Asam Mbang untuk di buat Jeruk Masin/Asin, rasa nya tak lah masin/Asin, rasa nya ada masam sedikit dan biji nya tak kelat/pahit (untuk di makan dengan Belacan,ikan bilis dan cili padi) Masa itu lah Al’Marhum memberi /menasihatkan /mengingatkan saya, supaya saya kalau dah cukup dewasa nanti, saya mesti menurun apa yang mak saya buat dan ajar pada saya bagaimana membuat Pekasam/Jeruk Masin/ Jeruk Manis/Dodol & Keropok Jantung Pisang.
Saya masih ingat apa yang Al’Marhum Pesan pada saya, Jadi memandang kan saya berminat dalam bidang niaga,walau pun kecil²an,saya cuba juga & saya tak pernah kira penat lelah & untung rugi nya menjual Pekasam dll, yang penting bagi saya ialah, saya dapat membuat atau menurun Apa yang orang tua saya ajar kan, dan saya akan mengikuti apa yg telah di nasehatkan oleh Al’Marhum kepada saya. Lagi pun Pekasam² seperti ini tak ada yang membuat nya, Jadi saya cuba membuat nya dan menjual nya, Alhamdulillah, berkat usaha tak kira penat lelah, ada juga Pekasam dll ada menampakkan kemajuan nya, walau pun belum banyak yg tau, Kata orang, BELUM CUBA BELUM TAHU RASA NYA, KALAU DAH RASA SEKALI, NAK LAGI (itu kata org Brunei) saya lihat memang dah ada kemajuan, jadi saya terus kan usaha saya ini, biar pun memakan masa apabila membuat Pekasam Perut ikan ini,saya tak kisah pun, 

Demi ingin mewarisi Pekasam Peninggalan Nenek Moyang saya, saya terus kan juga usaha saya, walau pun saya tak ada Kedai, saya sanggup pergi ke merata tempat, dan sampai ke Brunei Darussalam, saya lihat Orang Brunei banyak yg berminat dengan Pekasam² ini, terutama nya Pekasam ini saya buat untuk di jual seperti, KERABU PEKASAM, UMAI PEKASAM, SAMBAL TUMIS PEKASAM, PAIS PEKASAM, begitu juga dengan JERUK MASIN/ASIN ASAM MBANG, KEROPOK JANTUNG PISANG, REMPIYEK JANTUNG PISANG, MARUKU JANTUNG PISANG DLL
Kesemua nya dari ajaran yg di turun kan oleh orang tua saya, Makanan ini juga Frozen. Dapat bertahan lama, dan Pekasam ini juga ada membuat  KETUPAT RENDANG PEKASAM (untuk hari perayaan / sebagai nya. Itu lah   “MAKANAN TRADISI PENINGGALAN NEK Ee’Oun